Na het drogen worden de blaadjes vermalen in kleine granieten molens totdat er een zeer fijn poeder overblijft. De grootte van matcha is 0,001mm. Grovere deeltjes lossen niet op in warm water en geven een stroef mondgevoel.
Bij het vermalen draaien de maalschijven zo langzaam dat er geen warmte ontstaat, dit betekent dat er per maalsteen maar 30-40 gram matcha per uur kan worden gemaakt.
Inhoud
30 gram
Ingrediënten
Japanse groene thee
Bereidingswijzen
Matcha maken start met het voorverwarmen van de matcha kom, gebruik hiervoor heet water, wals door de matcha kom totdat de zijkant en onderkant warm aanvoelen, verwijder daarna het water uit de kom.
Hierna wordt de kom opnieuw gevuld met water op een temperatuur van 75-80°C.
Vervolgens wordt de matcha altijd met een fijne zeef gezeefd, hierdoor voorkom je klontjes in de kom.
Usucha, dunne matcha
De meest bekende vorm van matcha, medium cafeïne en hoog in antioxidanten.
Gebruik hiervoor 2 gram matcha op 80 ml water.
De matcha en het water worden met een bamboe borstel zachtjes gemengd in een W of M beweging. Let op, als je het goed wilt doen borstel je tot er geen klontjes meer zijn.
Afhankelijk van je voorkeur kun je het borsteltempo verhogen totdat er een schuimlaag ontstaat.
Koicha, dikke matcha
Matcha voor gevorderden, intense umami, veel cafeïne en nog meer antioxidanten.
Hiervoor gebruik je 40 ml water en 4 gram matcha. Om het water en de thee te mengen borstel je traag en langer, hierbij ontstaat een dikke thee die je misschien wel het beste met een lepeltje kunt eten.