Verse groene thee bestellen
Met verse groene thee wordt zowel losse thee als recent geplukte thee of seizoensthee bedoeld. In onze webshop en onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe seizoenstheeën.
Beste groene thee
De beste groene thee volgens theekenners is Japanse thee, de bladeren van de theeplant camellia sinensis japonica in combinatie met de eeuwenlange ervaring van de theeboeren geven in ieder geval de meeste diepte. Met andere woorden hierin vind je het meest complete pallet aan smaken waaronder de exclusieve vijfde smaak; umami. De smaaktonen zijn vaak gebalanceerd, subtiel en zeer divers. Denk bijvoorbeeld aan: vers gemaaid gras, zomerplanten, zilt, zeewier, notig en aards. Onze ervaring is dat je deze theesoort leert waarderen naarmate je er vaker mee in aanraking komt. Het beste moment om deze thee te drinken is wat ons betreft ‘s ochtends, bij voorkeur voor het ontbijt of met een licht ontbijt.
Matcha groene thee
Het is geen geheim dat groene thee gezond is, samen met andere theesoorten wordt het geadviseerd door het Voedingscentrum. Vooral in de groene theesoort matcha vind je veel mineralen en vitaminen. Deze thee wordt gemaakt door de hoogste kwaliteit Japanse theebladeren op lage snelheid te vermalen, hierdoor blijft de temperatuur laag en worden alle gezonde ingrediënten behouden die nodig zijn voor een normale groei, ontwikkeling en om gezond te blijven.
Het hoge mineralengehalte bestaat uit calcium, kalium, magnesium en zink. Naast mineralen vind je in matcha groene thee de vitamines B6 en B11 en L-theanine. Van L-theanine wordt steeds vaker bewezen dat het een kalmerend effect heeft. De werking van deze stof in combinatie met de lage hoeveelheid cafeïne zorgt ervoor dat je focus toeneemt, in het Engels wordt dit relaxed focus genoemd.
Groene thee tips
Tip: Je herkent de beste kwaliteit matcha aan de fel groene kleur van het poeder. Wanneer je de matcha opklopt zal het schuimen en bij de eerste slok geeft het een zacht mondgevoel.
Tip 2: Matcha kun je ook drinken als matcha latten of mengen door je ontbijt, smoothie of bowl. Iedere manier van inname geeft hetzelfde positieve effect.
Watertemperatuur voor groene thee
80°C en een trektijd van 2 minuten is voor de meeste groene thee de juiste temperatuur en infusietijd, hiermee haal je de meeste smaken uit het blad en voorkom je dat het ‘verbrand’. Als je geen thermometer in huis hebt laat je het gekookte water 5 minuten staan om daarna de theebladeren toe te voegen. Japanse thee heeft een wat lagere temperatuur nodig, soms vanaf 60°C.
Als je gewend bent om je thee erg heet te drinken is het ook verstandiger om je thee te laten afkoelen. Voor de meeste mensen geldt dat thee goed drinkbaar is onder de 40°C en net drinkbaar bij 60°C, daarboven verbrand je je mond en vergroot je de kans op mond- en keelziektes.
Cafeïne in groene thee
Alle theebladeren van de camellia sinensis bevatten cafeïne (of theïne, de werkzame stof is gelijk). Per kopje is dit zo’n 1/3 van een kop koffie. Tijdens de zwangerschap of borstvoeding kun je zonder problemen dagelijks 5 theekoppen van 250ml. drinken.
Juist als je jouw dagelijkse cafeïne inname wilt verminderen is thee daarvoor de juiste keuze. Neem twee weken de tijd voor de volgende stappen. Je vervangt een aantal koffiemomenten voor zwarte theemomenten, vervolgens vergroot je het aantal theemomenten, daarna vervang je de zwarte thee voor groene thee en vervolgens voor kruidenthee. Met name ‘s avonds is dit een betere keuze, hiervan slaap je beter en wordt je uitgeruster wakker.
Door van thee je nieuwe gewoonte te maken merk je dat je gemiddelde stressniveau daalt en mensen met hartkloppingen zien positieve ontwikkeling op dit vlak.
Afvallen met groene thee
Het is verleidelijk om te zeggen dat groene thee helpt om af te vallen. Hoewel er bewijzen zijn dat thee bijdraagt aan vetverbranding is er geen enkel onderzoek dat onomstreden bewijst dat er een causaal verband is. Wel is vaker aangetoond dat thee drinken helpt tegen diabetes. Ook is aangetoond dat mensen die veel thee drinken over het algemeen gezondere keuzes maken en gezonder zijn.